Comunitatea

Comunitatea Bisericii Studenţilor din Hasdeu

 

Comunitatea Bisericii Studenţilor din Campusul universitar Hasdeu este formată din actuali studenţi, dar şi din foarte mulţi tineri pentru care studenţia a rămas doar o amintire. De asemenea, familiile care s-au întemeiat de-a lungul anilor, studenţii de odinioară, părinţii de azi, au ales să rămână în sânul Bisericii Studenţilor, alături de Părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul comunităţii mai sus menţionate. Tot la Biserica Studenţilor îşi găseşte adăpost duhovnicesc, dar şi logistic, şi filiala din Cluj-Napoca a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR).

Activităţile Comunităţii Bisericii Studenţilor şi ale ASCOR 

Multe din activităţile desfăşurate la Biserica Studenţilor sunt o colaborare între comunitatea Bisericii şi ASCOR. De fapt, am putea afirma, pe bună dreptate, că  ASCOR Cluj face parte din comunitatea Bisericii Studenţilor.

De-a lungul anilor au existat preocupări constante, dar, de asemenea, există şi oferte noi. Un obicei vechi este vizitarea şi cercetarea mănăstirilor din România. Pelerinajele se organizează în toate anotimpurile, dar, în general, cele mai multe drumeţii duhovniceşti se desfăşoară în perioada octombrie – decembrie, timp în care tinerii se pregătesc şi pentru Sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos. Iar acesta este un prilej de a auzi colinde străbune, cântări deosebite care se pot învăţa în cadrul unui atelier special.

Ateliere de creaţie la demisolul Bisericii Studenţilor

Tot în cheie muzicală, cei cu urechea bună au posibilitatea să descifreze înţelesurile muzicii psaltice cu voluntari deveniţi experţi în intonatul imnurilor şi al melodiilor bisericeşti bizantine. De asemenea, există şi un atelier de chitară şi unul în cadrul căruia se poate afla cum se bate toaca.

În timpul premergător sărbătorilor de Leru-i, ler, firile dibace se pot implica în confecţionarea felicitărilor de Crăciun expuse mai apoi spre vânzare, în scopuri caritabile. Atelierul „de felicitări” este specific acestei perioade, însă dacă sunt talente dornice de a participa la alte ateliere de creaţie, există posibilitatea de a descoperi arta cioplirii în lemn, precum şi încondeiatul ouălor. O măiestrie aparte este şi împletitul metanierelor sau al cruciuliţelor de maşină, un meşteşug prin care se creează obiecte de cult migăloase.

Filantropie şi dăruire

Tot în preajma Crăciunului tinerii merg prin spitale şi duc Vestea Naşterii Mântuitorului celor care se află în necazuri, în boli şi greutăţi. Îi colindă, le dăruiesc dulciuri, iconiţe şi voie bună, încercând, pe cât le stă în putinţă, să le uşureze suferinţa. Colindele răsună nu doar la spitale, ci şi la închisori sau în azilele de bătrâni.

Pentru cei cu multă energie, răbdare şi creativitate, întâlnirile de la Clubul Copiilor ce au loc în fiecare sâmbătă sunt o bună provocare şi testare a rezistenţei în mijlocul copiilor şi adolescenţilor – argint viu şi izvor nesecat de întrebări, idei şi jocuri, iar activităţile desfăşurate împreună cu şi pentru copiii nevăzători de la Liceul pentru deficienţi de vedere reprezintă o şansă extraordinară de a descoperi o lume a bucuriei, a inocenţei şi a dăruirii necondiţionate. Alături de copiii nevăzători, trăirea bucuriei capătă o altă dimensiune.

În ultima perioadă, acţiunile filantropice au luat o amploare şi mai mare. Tinerii desfăşoară activităţi social-culturale şi pentru copiii rromi din Cluj-Napoca şi din Turda. Scenete de teatru regizate şi puse în scenă de voluntarii de la ASCOR, implicarea în campanii de colectare şi repartizare a alimentelor şi hainelor, însoţirea copiilor şi petrecerea timpului cu ei sunt doar câteva din acţiunile adresate unor pături sociale mai vulnerabile.

Conferinţe, cateheze şi discuţii

În timpul Postului Crăciunului şi în Postul Paştelui, în fiecare joi, se organizează întâlniri duhovniceşti cu ierarhi şi cu preoţi îndrăgiţi pentru puterea cuvântului şi pentru dragostea lor faţă de tineri. Iar parabolele din Evanghelie, textul despre Facere din Vechiul Testament şi capitolele ce descriu Faptele Apostolilor din Legea Nouă sunt decriptate în fiecare marţi, joi şi duminică, pe tot parcursul anului universitar, în cadrul catehezelor ţinute de părintele misionar al Bisericii Studenţilor şi duhovnicul celor mai mulţi membri ASCOR, Părintele Ciprian Negreanu.

Tabăra de vară

Cea mai de amploare acţiune desfăşurată de ASCOR Cluj, împreună cu membri ai comunităţii bisericii, rămâne tabăra de vară organizată într-un cadru pitoresc, unde tinerii au posibilitatea să petreacă două săptămâni în aer liber, în mijlocul naturii. Aici timpul stă în loc. Prin munca împreună, cu mese în comun, cu participarea la drumeţii, la ateliere, la liturghiile şi catehezele zilnice, se recreează o frântură din Biserica primară.

Multe ar mai fi de spus despre comunitatea Bisericii Studenţilor din Hasdeu. Există oameni frumoşi cu aptitudini şi talente în diferite sfere. Unii pictează, fotografiază, organizează expoziţii, întâlniri de duh, alţii cântă, ţes, sculptează, coc prescuri pentru liturghiile săptămânale, oferă cursuri de limbi străine şi se dăruiesc până la jertfă de sine, de timp propriu, pentru ca toate lucrurile să meargă bine la biserica sufletului lor.

Text:  Tatiana Onilov

Foto: Alexandru Rădulescu

Arthos, nr. 1(1)/2013

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.